ES SYSTEM K pozwala oszczędzać sklepom
Regały otwarte vs. regały zamknięte
Komercyjne urządzenia chłodnicze w sklepach, niczym domowy sprzęt AGD, muszą działać nieprzerwanie w celu zapewnienia odpowiednich warunków do przechowywania żywności, tak żeby klient wkładał do swojego koszyka zawsze świeży produkt. Aby łańcuchu chłodniczy nie został przerwany na terenie obiektu handlowego, szacuje się, że sprzęt ten musi zużyć około 52 % energii w sklepie.
Wskaźnik ten mógłby być dużo niższy w momencie zamknięcia mebli chłodniczych systemem drzwi przesuwnych, uchylnych, czy systemami pokryw.
ES SYSTEM K - 3 systemy drzwi
W odpowiedzi na wysokie ceny energii i poszukiwanie sposobów, które pozwalają branży handlowej oszczędzać, ES SYSTEM K oferuje 3 nowoczesne systemy drzwi. W przypadku regałów chłodniczych są to Eco Vision doors i Full Vision Doors - minimum 30% mniejsze zużycie energii, a w przypadku mebli mroźniczych: Energy Saving Doors - aż 55% oszczędności energii. System ESD znalazł się w finale konkursu Dobry Wzór 2022 oraz otrzymał tytuł Innowacji Handlu na targach Retail Show 2022. Wszystkie systemy cechuje nowoczesna, lekka konstrukcja i funkcjonalne rozwiązania, które ułatwiają użytkowanie zarówno Operatorom Sklepów, jak i Klientom Ostatecznym. Systemy te mogą być stosowane zarówno w meblach ES SYSTEM K, jak i w meblach innych producentów.
Poprawa parametrów pracy podzespołów
Dzięki tym systemom można znacznie ograniczać zjawisko przenikania ciepła do wnętrza mebli chłodniczych. Meble z drzwiami obniżają obciążenie chłodnicze nawet o 68% w porównaniu z otwartymi, co może prowadzić do ok. 87% redukcji czasu pracy sprężarek chłodniczych, zwłaszcza przy ciągach mebli w supermarketach.
Poprawa jakości przechowywania produktów
Ponadto średnia temperatura produktów spożywczych przechowywanych w meblach zamkniętych jest niższa o 3 stopnie. Dodatkową korzyścią jest zatem także poprawienie bezpieczeństwa żywności eksponowanej w meblach zamkniętych.
Poprawa komfortu zakupów
Drzwi redukują także w dużym stopniu ilość zimnego powietrza, która przedostaje się do alejek handlowych, co może poprawiać doświadczenia zakupowe Klientów.
Znaczące oszczędności
Testy porównawcze przeprowadzone przez inżynierów z R&D firmy ES SYSTEM K na urządzeniach otwartych i zamkniętych, zwłaszcza regałach, pokazują, iż całkowita różnica w zużyciu energii elektrycznej, biorąc pod uwagę nie tylko zredukowaną pracę sprężarek, ale również pracę podzespołów elektrycznych wyposażenia mebli takich jak oświetlenie, wentylatory czy grzałki, wynosi minimum 30%. Wskaźnik ten jest jeszcze korzystniejszy w przypadku mebli mroźniczych, gdzie dzięki nowatorskim profilom kompozytowym oszczędności płynące z wymiany drzwi na Energy Saving Doors sięgają 55%, co znacznie przekracza dotychczasowe próby redukcji kosztów eksploatacji.
Zamknięte regały = ekologia
W sektorze spożywczym, który odpowiedzialny jest za 2% globalnej emisji gazów cieplarnianych, poprawienie efektywności w tym względzie ma duży potencjał, może się przyczynić do znacznych redukcji i poprawy bezpieczeństwa energetycznego na świecie. Sieci handlowe już od dawna stosują szereg działań prośrodowiskowych, jak np. energooszczędne oświetlenie, odzysk ciepła, czy panele fotowoltaiczne. Często jednak zapomina się, że to właśnie brak drzwi w meblach chłodniczych odpowiada za znaczną część kosztów utrzymania obiektów.