Supermarket E.Leclerc, Gdańsk
E. Leclerc w Gdańsku to przykład inwestycji, która wyznacza kierunek w nowoczesnym handlu. Wśród 132 szt. urządzeń chłodniczych, które zostały tu zainstalowane w ramach remodelingu - każde zostało wybrane z dużą rozwagą, aby spełnić określone funkcje w sklepie.
Mając na uwadze, że chłodzenie pochłania połowę zużycia energii w sklepie wielkopowierzchniowym i odpowiada za 2% globalnej emisji gazów cieplarnianych – właściciele zdecydowali o wyborze urządzeń chłodniczych ES SYSTEM K zasilanych naturalnym czynnikiem – CO2 (ODP = 0 potencjał niszczenia warstwy ozonowej, GWP=1 potencjał tworzenia efektu cieplarnianego). Pozwoliło to na kompleksowe wyposażenie sklepu, który w zasadzie nie emituje szkodliwych substancji do atmosfery.
Ma to duże znaczenie zarówno dla bilansu energetycznego sieci handlowej, jak i konsumentów - jest to parametr, na który coraz mocniej zwracają oni uwagę, nie są im obojętne kwestie środowiska naturalnego. W takim sklepie można zrobić prawdziwie eko-zakupy.
Warto zwrócić także uwagę na szereg nowoczesnych rozwiązań, które sprawiają, że korzystanie z urządzeń chłodniczych ES SYSTEM K jest dużo prostsze i szybsze – zarówno dla personelu, który te urządzenia obsługuje, jak i codziennego klienta.
Wybrane meble cechują odpowiednio dobrane parametry chłodnicze dla każdej strefy i pod kątem eksponowanego asortymentu, co przekłada się na gwarancję świeżości oferowanych tu produktów. Wyeliminowano zbędne elementy konstrukcyjne, które mogły powodować ograniczenia w widoczności towaru, lub stwarzać barierę w ich wydostaniu z półki. Lekka i transparentna konstrukcja sprawia, że produkty są dobrze wyeksponowane z wszystkimi ich walorami.
Zadbano tu także o przyjazny merchandising, łatwość w czyszczeniu i serwisowaniu urządzeń (podnoszone szyby, łatwo demontowalne blachy przystosowane do zmywarek przemysłowych, szerokie blaty robocze, itp.). Wszystkie urządzenia cechuje także spójny charakter wzorniczy.